sob.. gru 10th, 2022

Dieta przeciętnego mieszkańca Europy jest zazwyczaj bardzo uboga w naturalne źródła błonnika pokarmowego. Z tego powodu powstały specjalne suplementy diety, które składają się z naturalnych substancji będących cennym źródłem tego niezwykle ważnego dla zdrowia składnika pokarmowego. W suplementach tego typu zazwyczaj wykorzystuje się dwie rośliny. Pierwszą z nich jest babka płesznik. Jej nasiona zawierają specjalne substancje. W jelitach ulegają one pęcznieniu, przez co działają jak bardzo łagodny środek przeczyszczający. Po przedostaniu się do przewodu pokarmowego, nasiona babki wchłaniają niekorzystne substancje pochodzące z pożywienia, a także chłonąc wodę zwiększają swoją objętość. Drugą rośliną wykorzystywaną w suplementach diety jest babka jajowata. Śluzy zawarte w jej nasionach oraz łupinach pod wpływem wody zaczynają pęcznieć. Dzięki temu pomagają przywrócić odpowiednią konsystencję masy jelitowej, powodują zwiększenie jej objętości, a dzięki temu są bardzo skutecznym lekarstwem na uciążliwe zaparcia.